7 Mart 2012 Çarşamba

İNTERNETTE ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ VE GÜVEN

   
İnternet nedir?
İnternette arkadaşlık
İnternette güven
İnternette arkadaşlık ilişkileri ile ilgili güncel haberler

İnternet nedir?
Internet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. ''Bugün internet sayesinde dünyanın
neresinde olursa olsun ilgi duyduğumuz herhangi bir alandaki bilgilere
birkaç tıklama ile ulaşabilmekteyiz. Yine, dünyanın neredeyse bütün
kütüphanelerini ve bilimsel kaynaklarını bilim adamlarının kullanımına
sunan internet bilgiye erişim konusunda araştırmacıları çok büyük
zorluklardan kurtarmış, işlerini de olabildiğine kolaylaştırıp hızlandırmıştır.'' (Karaca ,2007, 131-143) Günümüzde ise internet insanların zaman geçirme, arkadaş edinme, sosyal ihtiyacını karşılamasında kullanılmaktadır.

(Yüzer V, Günlük Yaşamda İnternet ve Medya İlişkileri)


İnternette arkadaşlık
İnternette arkadaşlık dendiğinde ilk olarak akıllara MSN, Facebook, Twitter gibi yaygın kullanılan sosyal paylaşım ağları gelmektedir. Bunların yanında birçok sohbet ve arkadaşlık sitesinden de bahsetmek mümkün olacaktır.
İnsanların sanal ortamda arkadaşlığa yönelme sebeplerini yalnızlık, özgüven eksikliği, merak, kendisini olduğundan farklı gösterme isteği ya da sanal ortamda daha çok kendisi olduğu hissi vb şekilde sıralayabiliriz.
İnternetin bağımlılık yaptığı birçok çalışmayla ortaya koyulmuş ve birçoğumuzun çevresinde de deneyimlenmiştir. Dünya genelinde yapılar araştırmalara Türkiye Google’da en çok Facebook araması yapan ülke... Türkiye'deki Facebook kullanımı, dünya sıralamasında, ABD, Endonezya, İngiltere'den sonra, dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye'de, kullanıcıların yıllık artış oranı yüzde 25,1 oldu ve Mayıs ayında 28,2 milyona ulaştı.

İnternette güven
Globalleşen dünyayla birlikte insanlar birbirlerinden kopmakta, samimi ve sıcak ilişkiler kuramamaktadırlar. İlişki kuramamalarının oluşturduğu boşluğu internette buldukları arkadaşları ile doldurmaktadırlar. İnsanların sanal arkadaşlıklara yönelme sebebi çevrelerindeki ilişkilere güvenememek iken hiç tanımadıkları kişilere güvenmeleri bir tezat oluşturmaktadır. Peki ya kurulan bu arkadaşlıkların güvenli olduğunu nasıl söyleyebiliriz?
Çevremizde de rahatlıkla gözlemleyebildiğimiz gibi internette arkadaşlıklar günden güne artmakta ve insanlar artık komşusuna güvenmez iken, evin içindekilerle derdini paylaşmaz iken rahatlıkla internet arkadaşlarıyla paylaşımlarda bulunmaktadırlar. Belki de birçoğumuz da böyleyiz. Sanal ortamın vermiş olduğu rahatlıkla kendimizi daha kolay açabilmekteyiz. Bunun tam aksi örneklere de rastlamak mümkün tabii ki de. Ama günden güne artan sanal arkadaşlıklar hatta sonucunda doğan evlilikler oldukça yaygınlaşmakta. Buna insanların yoğun hayatlarından uzaklaşmak istemelerini belli başlı sebepler arasında gösterebiliriz.
Yapılan araştırmalara bakıldığında (Tossun, Leman Pınar) dışa dönük aktif insanların sanal ortamda daha etkin olduğunu görebiliriz. Bu insanlar sosyal hayatlarını daha da sosyal hale getirmek için sanal ortamı tercih ediyorlar. Etkinlik organize etmek, kişisel paylaşım sitesi oluşturmak gibi sebepler bunlara örnek olarak gösterilebilir.



İNTERNETTE ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ İLE İLGİLİ 
                 GÜNCEL HABERLER

Yalnızlığınızı internette mi gideriyorsunuz?
Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, günümüzde modern insanların yalnızlığın çaresini internette bulduğunu belirtti. İnternet insanları birbirine yaklaştırırken aslında daha büyük bir yalnızlığa mahkum ediyor olabilir mi?
Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, neredeyse konuşmayı unutan, mesajlarla iletişim yolunu keşfeden modern toplum insanının artık duygularını da kablolar üzerinden gerçekleştirdiğini ifade ediyor. Her geçen gün eskilerinin yanına bir yenisi daha eklenen arkadaş, sevgili ve eş bulma sitelerinin binlerce kadın ve erkek üyesiyle duyguları internet üzerinden evlerimize taşıdığını belirtiyor.
İletişim problemi, evlilik sitelerine yönlendiriyor
Asosyalleşen ve iletişim problemi yaşayan ya da hayatın hızlı akışı içinde kaybolmuş pek çok bireyin; tanışmak, sevgili olmak hatta evlenebilmek umuduyla bu siteleri ziyaret ediyor. Bekar, dul, boşanmış, evli ya da ayrı yaşayan pek çok kadın ve erkek bu sitelerde buluşuyor. Örneğin, evlerinin farklı odalarında evli ama yabancılaşmış bir çiftin her bir mensubu da bu sitelerin ziyaretçisi olarak boy gösteriyor.
Kimi doyum sağlayamadığı cinsel hayatına renk katmak kimi de eşi tarafından yeteri kadar ilgi görmediği için giriyor bu sitelere. Problemleri çözmek yerine, eskisinin yerini bir yenisiyle doldurmaya çalışıyorlar.
Kendimize yabancılaşıyoruz
Diğer taraftan kimliğimizi saklayabilmenin ya da bürünmek istediğimiz kimliklere sahip olmanın da iyi bir yolu bu siteler ve oluşturulan profiller. Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, kendimize yabancılaşmanın bir kanıtının da bu olduğunu belirtiyor. Karşımızdakinin yüzüne kolayca söyleyemeyeceklerimizi özgürce ifade edebilmek, kusurlarımızı kolayca saklayabilmek ve hatta kusursuz görünebilmek sanal bir kişiliğe bürünmenin avantajları olsa gerek diye ifade ediyor.
Sanal arkadaşlıklar çok kolay tüketiliyor
İnternet yoluyla arkadaş edinmenin olumsuz yönlerinden biri ilişkiye emek vermeden kolayca tüketmek olarak görülüyor. Çünkü seçenek çok ve ulaşmak çok kolay. Biri olmazsa diğeri olur derken aslında gerçek arayışımızın ne olduğunu unutup, bir süre sonra da doyum noktasından uzaklaşabiliyoruz. Kolayca söylenebilen yalanlar ve çok sık yaşanan hayal kırıklıkları reel dünyada yaşananların kat kat üstünde yaşanabiliyor, bu arkadaşlık sitelerinde ve sonuç olarak da ciddi duygusal yaralanmalar ortaya çıkabiliyor. Sonuç olarak teknolojiyi kendisine hizmet ettirme çabası içerisinde olması gereken insanoğlu duygusal ve sosyal hayatını bile şartsız koşulsuz ona teslim ederek tehlikeli bir serüvenin içinde kendini ruhsal problemlerin kucağına bırakıyor.  

    -----------------------------

İnternette arkadaş arama, takıntı yapıyor


Uludağ Üniversitesi, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin gençler üzerindeki etkileri üzerine bir araştırma yaptı.
Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim görevlisi Leman Pınar Tosun, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin gençler üzerindeki etkileri üzerine bir araştırma yaptı.
Tosun, sosyal paylaşım sitelerinde sürekli yeni arkadaşlıklar kurma peşinde olanların kişilik özelliğini psikotisizm olarak adlandırıyor. Tosun, psikotisizmi, soğuk, mesafeli, saldırgan, güvensiz, duygusuz, tuhaf olma, empati kuramama ve diğer insanlara karşı duyarsızlık gibi daha çok sıra dışı kişilik özellikleri olarak ifade ediyor. Tosun, bu insanların, internet etkinliklerine yönelik takıntılı tutku geliştirme eğiliminde olduklarını belirtiyor. Leman Pınar Tosun, 2010 yılında, Uludağ Üniversitesi'nden Dr. Elvan Melek Ertürk ile yaptıkları anket çalışmasında da benzer sonuçlar elde ettiklerini kaydediyor. Uludağ ve ODTÜ'de öğrenim gören 143 öğrenciyle yüz yüze görüştüklerini anlatan Tosun, "Gördük ki dışadönük ve uyumlu kişilik özelliklerine sahip gençler, Facebook'un fotoğraf paylaşımı ve sosyal etkinlik organize etmek gibi özelliklerinden faydalanıyor. Bir bakıma Facebook, insanların sosyal yaşamını daha da zenginleştirmelerini sağlıyor." dedi. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. M. Ersin Kuşdil de, internet ortamının gençler için sosyal normların etkisinin iyice zayıfladığını, yetişkin etkisinden iyice bağımsızlaşmış bir alan oluşturduğuna vurgu yapıyor. Kuşdil, yeni kuşakların en önemli sorununun toplumsal hayata anlamlı biçimlerde katılabilme yollarını bilmemeleri olduğunun altını çiziyor.

-----------------------

Yaşı küçük internet aşkını polise teslim etti
SAMSUN, (DHA)
SAMSUN’un Çarşamba İlçesi’nde yaşayan 27 yaşındaki Nihat Bütüner, internetten tanıştığı 16 yaşındaki M.Ç.’nin kendisini görmek için Almanya’dan gelmesi üzerine çok şaşırdı. Kızın yaşının küçük olduğunu öğrenince de M.Ç.’yi polise teslim etti. Genç kız daha sonra Almanya’dan gelen ailesine teslim edildi.
Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde yaşayan Nihat Bütüner, 7 ay önce internette arkadaş arama sitelerinde Almanya’da yaşayan M.Ç. ile tanıştı. 7 ay boyunca sürekli internette sohbet eden Bütüner ve M.Ç, birbirine aşık oldu. M.Ç., internette tanıştığı ve aşık olduğu Nihat Bütüner’e süpriz yapmak için önceki gün uçakla Samsun'a geldi. Çarşamba Havaalanı’na uçaktan indikten sonra da Nihat Bütüner'i arayıp kendisini almasını istedi.
Bunun üzerine havaalanına giden Bütüner, internette tanıştığı M.Ç. ile ilk kez karşılaştı. Kızın yaşının küçük olduğunu öğrenince de Çarşamba İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek internet aşkını polise teslim etti. Polis, Nihat Bütüner’e ‘Küçük yaşta kız kaçırma’ suçundan işlem yaptı.
M.Ç. dün Almaya’dan gelen ailesine teslim edilirken, Bütüner ise ifadesi alındıktan sonra savcılık tarafından serbest bırakıldı.






------------------------





      








 SORULAR
  • İnternetin insan ilişkilerine etkileri nelerdir?





  • İnternet ortamı aile ilişkilerini nasıl etkiler?
  • İnsanların sosyal paylaşım sitelerine yönelme sebepleri nelerdir?
  • İnternet ilişkileri ne kadar güvenlidir?
  • İnternet arkadaşlıklarının çabuk tükenmesinin sebepleri nelerdir


  • Aşağıdakilerden hangisi insanların internetten arkadaş edinme sebeplerindendir ?
        A) Yalnızlık 
        B) Ailevi sorunlar 
        C) Çevresinde kendisini ifade edememe 
        D) Olduğundan farklı görünme arzusu 
        E)  Hepsi

  • Aşağıdakilerden hangisi facebook kullanımında dünya sıralamasında ilk sıralarda yer almaz? 
       A) Türkiye   B) ABD      C) Japonya     D) İngiltere      E) Endonezya


  • Aşağıdakilerden hangisi sosyal paylaşım sitelerini kullanma sebepleri arasında yer almaz?
       A) Eski arkadaşlara ulaşma               B) Yeni arkadaşlar bulma          
                                  C) Fotoğraf video paylaşma                           
         D) Düşüncelerini ifade etme            E) Aile ilişkilerini pekiştirme 

  • Aşağıdakilerden hangisi sosyal paylaşım sitelerinden biri değildir ?
       A) Facebook      B) Twitter        C) Netlog      D) Ulakbim       E) Yonja

  • Aşağıdaki bölgelerimizden hangisinde internetten tanışıp evlenme oranı daha yüksektir ?
           A) Doğu Anadolu     B) Marmara      C) Karadeniz      D) İç Anadolu      E) Ege




       HAYDİ BİRAZ TARTIŞALIM!!!
  • İnternet ilişkileri nasıl güvenli hale getirilebilir?
  • İnternet insanları birbirine yaklaştırıyorken aslında daha büyük bir yalnızlığa mahkum ediyor olabilir mi ?
  • İnternette edinilen arkadaşlıkların daha kısa/daha uzun sürmesini neye bağlıyorsunuz? Neden?
  • İnternetten hayat arkadaşı seçilebilir mi? Bunun artı ve eksileri nelerdir?







   KAYNAKÇA
-GÜNLÜK YAŞAMDA İNTERNET VE MEDYA İLİŞKİLERİ (T. VOLKAN YÜZER)
-İNTERNET BAĞIMLILIĞI: YALNIZLIK VE KİŞİLER ARASI İLİŞKİ TARZLARI AÇISINDAN BİR ----DEĞERLENDİRME(AYŞEGÜL DURAK BATIGÜN, DERYA HASTA)
-AİLEYİ TEHDİT EDEN YENİ BİR TEHLİKE: SANAL İLİŞKİLER (MEHMET KARACA)